Saturday, 17 June 2017

kek tiramisu


Base choc sponge mix (size 12)

  • 5 biji telur gred A (sejuk)
  • 150g sponge mix
  • 80g tepung superfine 
  • 3 scop gula kasar 
  • 1/2sm ovelette
  • 90g air sejuk
  • 1/2tsp soda bikarbonat 
  • 1/2tsp cream of tatar 
  • 100g minyak jagung
cara-cara :
  • masukkan sponge mix choc,soda bikarbonat,cream of tatar
  • kemudian masukkan gula,ovelette,telur dan air mixer guna kelajuan yang paling tinggi selama 10 minit 
  • pelahankan mixer tambah minyak kemudian tutup
  • bakar selama 15-20 minit suhu 180c mengikut oven masing-masing

Deco kek tiramisu : 
  •  300g cream (fresh cream)/capucino
  • 250 cream cheese 
  • 1-2 sudu fresh cream 
  • air buah (air laici/air buah cocktail) utk lembapkan kek 
cara-cara :
  • putarkan cream cheese,susu digaul sebati 
  • kemudian putarkan fresh cream sampai kembang tambah flavor capucino secukup rasa
  • kemudian campurkan cream cheese yang telah diputar tadi 
  • putar sehingga kembang dan sedia dideco 

No comments:

Post a Comment

kek tiramisu

Base choc sponge mix (size 12) 5 biji telur gred A (sejuk) 150g sponge mix 80g tepung superfine  3 scop gula kasar  1/2sm ovele...